Virksomheder vender sig mod naturen for at få bedre møder

Foto: Rebild Kommune. Forskning og et stigende antal virksomheders erfaringer viser, at ophold i naturen kan bruges til at give bedre møder, mere arbejdsglæde og bedre effektivitet i hverdagen.
Profilbillede
dato

Naturen kan bruges til meget andet end skovture med familien. Forskning og et stigende antal virksomheders erfaringer viser, at ophold i naturen kan bruges til at give bedre møder, mere arbejdsglæde og bedre effektivitet i hverdagen. Den danske erhvervsforsker Lotte Nystrup Holm fortæller, at møder i naturen giver bedre resultater, fordi de foregår i menneskets naturlige omgivelser, og her har Rebild Kommune med MEETNATURE-projektet helt særlige kvaliteter at byde på, lyder det fra en coach, der bruger skoven og bakkerne i sine tilbud.

Naturen har for alvor bidt sig fast i danske virksomheders opmærksomhed, når de leder efter lokationer til møder og konferencer. Naturen giver mulighed for attraktive aktiviteter i pauser, men også møderne i sig selv bliver i stigende grad flyttet ud under åben himmel.

Det mærker man i MEETNATURE, RebildPortens særlige projekt for erhvervsturisme, der siden 2022 har arrangeret erhvervsevents.

MEETNATURE har oplevet en markant stigning i henvendelser fra virksomheder, der ønsker at bruge naturen som eventramme.

I 2022 stod MEETNATURE for 15 erhvervsarrangementer, og bare i første halvdel af 2023 står tjenesten bag 20 bookede arrangementer, der indeholder aktiviteter som for eksempel netværksmøder i naturen, guidede vandreture, udendørs yoga, røveroverfald og mad over bål, fortæller destinationsudvikler Helle Munch fra MEETNATURE.

"Mange virksomheder har helt tydeligt fået øjnene op for de særlige muligheder, vi tilbyder her i området. Vi kan se det på antallet af afsluttede aftaler, men også på de mange henvendelser vi får," siger hun.

Skræddersyede løsninger

Hjemmesiden meetnature.dk fortæller om Rebild-egnens muligheder til inspiration, men når det kommer til den konkrete aftale, træder Helle Munch til og hjælper med en skræddersyet løsning, der præcist rammer virksomhedens behov.

"Jeg har et godt kendskab til alle aktører i området helt ned på personligt plan, så hvis der for eksempel er brug for en guide, kan jeg finde den, der passer bedst til gæsternes behov. Guider er jo forskellige både fagligt og i den måde, de arbejder på," siger hun

De specialdesignede løsninger giver mulighed for at vælge fra en stor buket af tilbud som, ud over de tidligere nævnte, for eksempel kan være ”guidet skovbad”, vandreture med gin-smagning, sanketure, besøg på Guldbæk Vingård, Thingbæk Kalkminer og meget andet.

Rebild-området er som skabt til ny trend

"Helle Munch og MEETNATURE har et væld af muligheder i det naturrige Rebild-område," fortæller Marianne Køpke, der selv bruger naturen omkring Skørping i sin egen mentor-virksomhed.

"Naturen i Rebild er varieret. Der er både fantastiske udsigter, tætte skove, store vidder, små hyggelige stier, rislen fra kilderne, forskelligartet vegetation med mere. Den er en stor inspirationskilde til at se sig selv, mærke sig selv og forstå sig selv. Og så er terrænet her i Rebild for alle. Der er både let tilgængelige stier og stier, der kræver lidt mere af den gående," siger hun.

En god samarbejdspartner

Marianne Køpke er meget begejstret for samarbejdet med MEETNATURE.

"MEETNATURE er med til at styrke den enkelte virksomhed og samarbejdet mellem de lokale turisme- og erhvervsaktører i Rebild. Har jeg kunder, der har brug for yderligere faciliteter, går samarbejdet med MEETNATURE begge veje," siger hun.

Vores kreativitet fungerer bedst udendørs

Lotte Nystrup Holm, der arbejder på en erhvervs-ph.d. om biodiversitet og naturbaserede løsninger, er ikke i tvivl om, hvorfor virksomhederne har spottet mulighederne i naturen.

"Man har ganske enkelt fået øjnene op, for at det er tusinde gange federe at tage et udendørs møde end at holde et Zoommøde," siger hun.

Lotte Nystrup Holm fortæller, at vores stressniveau sænkes i naturen. Blodtrykket falder, og hjerterytmen bliver positivt påvirket.

"Vi mennesker er designet til at være udendørs. Vi har befundet os i naturen i langt størstedelen af den tid, vi har været på jorden. Bygninger er et nyt habitat, vi kun har haft nogle hundrede år, og kontorer har, billedlig talt, kun eksisteret i et glimt med øjnene i menneskehedens historie, så det er ikke underligt, at vi trives bedst i det naturlige habitat," siger hun.

Naturen påvirker os konstant, når vi er udendørs. De små forstyrrelser fra omgivelserne pirrer hjernen, og får den til at fungere bedre, fortæller Lotte Nystrup Holm.

"Når den menneskelige hjerne ikke får forstyrrelse, begynder den at flyve med tanker og behov for stimulanser som hyggespisning og kaffe. Det sker ikke i naturen, og det skærper vigtige redskaber som kreativitet og spontanitet," siger hun.

Er der uomgængeligt brug for papir og power point i mødet, foreslår Lotte Nystrup Holm, at det lægges i en indledende runde, hvorefter resten af mødet flyttes udendørs, når de vigtige beslutninger skal tages.

"Det paradoksale er, at vi ofte vælger at bruge det mindst egnede rum, mødelokalet, til de vigtige beslutninger, mens vi bruger det bedste og mest kreative rum til blot at slappe af i," siger hun.

Kilde: Rebild Kommune